Cara Membuat Imej Hebat untuk Blog Perjalanan Anda

cara-buat-hebat-gambar-untuk-perjalanan-anda-blog


Imej berpotensi membuat atau merosakkan blog pelancongan. Tembakan resolusi rendah, canggung, gelap cukup untuk memalingkan sesiapa, seperti juga gambar yang tidak diedit, terlalu ditapis, dan kelihatan palsu. Sebaliknya, foto yang cantik dan berkualiti tinggi yang murni dapat memberikan blog anda faktor wow, dan menangkap hati dan imaginasi orang dengan berkesan.

Fotografi dan gambar di blog anda adalah salah satu cara utama untuk membezakan diri anda daripada banyak blogger pelancongan lain yang mengumpul pandangan dan pembaca. Mereka memiliki kekuatan untuk menarik orang, membuat mereka lebih menginginkan, dan memberi inspirasi kepada mereka untuk berkongsi blog anda dengan keluarga dan rakan mereka.

Tetapi jenis gambar dan gambar apa yang harus anda gunakan di blog perjalanan anda? Bagaimana anda boleh mengambil gambar yang kelihatan seperti profesional? Dan bagaimana anda dapat mengedit gambar kegemaran anda untuk memberikan percikan tambahan itu?

Teruskan membaca koleksi petua dan nasihat mendalam kami mengenai apa yang menjadikan foto hebat untuk blog pelancongan yang berjaya, dan bagaimana anda boleh mengambil dan menyuntingnya.

Jenis foto apa yang paling sesuai untuk blog pelancongan?

Terdapat foto orang yang tidak berkesudahan mengangkat Menara Miring Pisa, atau menyeberangi Abbey Road seperti Beatles, atau mengambil Menara Eiffel dari jauh, atau selfie di hadapan Patung Liberty. Ini adalah selusin dolar, dan orang hampir tidak melihatnya lagi kerana mereka sudah cukup klise.

Sebaliknya, di blog pelancongan anda, foto yang harus anda gunakan mestilah unik dan kreatif.

Foto unik adalah cara anda menggabungkan diri dan keperibadian serta gaya anda ke dalam gambar anda. Untuk blog pelancongan, sangat sesuai untuk memasukkan diri anda (atau orang lain) dalam kebanyakan foto anda. Itulah yang menjadikan mereka lebih sesuai dengan penonton, yang menjadi lebih baik untuk membayangkan diri mereka berada di kasut anda dan di mana mereka boleh berada jika mereka memulakan perjalanan yang serupa! Ini juga meningkatkan keaslian blog perjalanan anda, kerana jelas bahawa anda tidak hanya mengambil beberapa gambar stok dari internet untuk siaran anda.

Foto kreatif adalah yang membuat penonton terpikat, berminat dan tertarik untuk mendapatkan lebih banyak lagi. Semua orang melihat matahari terbenam, gunung, dan pantai. Tetapi tidak semua orang melihat jarak dekat kreatif yang unik, atau foto indah keajaiban dunia yang kurang ditemui. Foto di bawah air (jika anda mempunyai kamera tahan air berkualiti tinggi) boleh menjadi cara menarik untuk menangkap pemandangan bawah air yang ajaib.

terbaik-web-hosting-untuk-jurugambar terbaik-web-hosting-untuk-jurugambar

Petua fotografi untuk blogger perjalanan: bagaimana mengambil gambar yang sempurna

Walaupun iPhone dan kamera telefon bimbit lain tersedia dengan resolusi yang semakin tinggi dan kualiti gambar yang hebat, kamera tetap tidak sesuai dengan gambar hebat yang dapat anda tangkap dengan kamera digital. Kamera digital Canon yang sederhana boleh sangat berkesan, walaupun jika anda boleh melabur dalam lensa yang berbeza, lebih baik lagi.

Walaupun sangat sesuai untuk menggunakan kamera digital berkualiti untuk merakam foto anda semasa perjalanan anda, masih ada situasi ketika snap cepat dari telefon pintar anda mungkin terbaik. Ini boleh berlaku jika anda ingin menangkap momen dengan cepat dan tidak mempunyai masa untuk mengeluarkan kamera digital anda. Daripada membuang masa yang berharga, cukup gunakan telefon anda untuk mengambil gambar sebelum masa berlalu.

Untuk mengambil gambar yang kreatif dan unik, satu teknik adalah dengan mencuba pelbagai sudut yang berbeza, seperti gambar lensa jarak dekat dan lebar. Dengan cara itu anda boleh melihatnya kemudian dan memilih mana yang terbaik. Akhir-akhir ini, gambar pemandangan burung juga semakin popular dengan populariti drone, dan ini dapat keluar dengan gambar yang benar-benar menakjubkan.

Selain itu, cari titik fokus daripada mengambil gambar kawasan umum – ini boleh menjadi jejak kaki, belon liar, anak anjing … buka mata anda dengan perincian persekitaran anda dan anda mungkin akan terkejut dengan apa yang anda akan perhatikan.

Dari segi kapan mengambil gambar, sebenarnya ada waktu tertentu dalam sehari yang memberikan pencahayaan dan suasana yang sempurna untuk menjadikan gambar anda lebih istimewa. Matahari terbit dan terbenam terkenal di kalangan jurugambar profesional sebagai masa yang tepat untuk mengambil gambar untuk memberi kesan yang lebih besar, dengan cahaya persekitaran yang lebih lembut dan bayangan yang lebih jelas. Juga, kemungkinan orang lain akan berada di sekitar, yang memberi anda peluang yang lebih baik untuk mengambil gambar yang jelas!

Alternatif yang sesuai untuk mengambil gambar anda sendiri

Ini adalah kejadian yang cukup biasa bahawa anda mungkin tidak mengambil foto yang anda gemari, tetapi ingin membuat blog mengenai peristiwa, peristiwa atau lokasi tertentu. Anda masih perlu memasukkan gambar ke dalam siaran, tetapi anda tidak mempunyai gambar sendiri!

Nasib baik, sebenarnya ada berjuta-juta gambar percuma yang tersedia untuk digunakan tanpa lesen. Laman web seperti Pixabay, Pexels dan Unsplash mengumpulkan sejumlah besar foto dan gambar yang tersedia untuk penggunaan percuma, sama ada anda mahu menggunakannya sebagaimana adanya atau mengeditnya semula.

Perlu diingat bahawa foto ini tidak akan menjadi autentik seperti menggunakan foto anda sendiri, dan foto tersebut pasti digunakan di tempat lain dalam catatan orang lain juga. Namun, mereka masih merupakan pilihan yang tersedia jika anda memerlukan gambar berkualiti tinggi yang cepat untuk artikel atau pos.

3 alat terbaik untuk mengedit gambar untuk blog perjalanan anda

alat penyuntingan gambar
Sesiapa sahaja boleh memilih penapis Instagram untuk gambar perjalanan mereka dan selesai, tetapi memerlukan masa dan dedikasi untuk menjadikan gambar anda menakjubkan. Ia pasti bernilai menggunakan alat penyuntingan gambar yang dapat membantu anda meningkatkan foto dan gambar anda dengan sempurna.

Terdapat banyak alat yang berbeza (baik dalam talian dan luar talian) yang dapat membantu anda mengedit gambar anda dan membawanya ke tahap seterusnya. Dari perisian yang dilengkapi ciri hingga platform cepat dan sederhana, terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Walau bagaimanapun, berikut adalah 3 alat kegemaran kami:

Fotor [PERCUMA] – alat penyuntingan foto yang hebat, dengan pelbagai penapis pratetap. Sama ada anda ingin memotong foto anda, menyesuaikan warna secara manual, menghilangkan mata merah, mempertajam gambar, menambah pelekat, teks atau bingkai dan banyak lagi, anda boleh melakukannya di sini. Sebagai alternatif, main-main dengan kesan dan penapis khas, untuk melihat bagaimana imej anda dapat diubah tanpa perlu secara manual bermain-main dengan tetapan.

Editor Pixlr [PERCUMA] – alternatif dalam talian untuk Adobe Photoshop Express. Walaupun tidak sekuat Photoshop, ia masih dilengkapi dengan pelbagai pilihan konfigurasi dan alat penyuntingan. Gunakan lapisan, kuas, penapis, topeng dan banyak lagi untuk membuat kolaj dan gambar yang kelihatan seperti disentuh oleh seorang profesional.

Canva [PERCUMA] – platform reka bentuk grafik dalam talian yang sangat popular. Ini adalah kegemaran di kalangan blogger dari semua ceruk untuk membuat gambar yang menarik dan komunikatif dipasangkan dengan teks untuk gambar tajuk untuk catatan blog, atau untuk berkongsi di media sosial (seperti Facebook, Twitter dan Pinterest) dengan cara yang berkesan dan menarik. Pilih daripada pelbagai gaya pratetap atau reka bentuk anda sendiri. Hadnya adalah imaginasi anda.

Adobe Photoshop and Lightroom [DIBAYAR] – ini adalah alat yang digunakan oleh jurugambar profesional, jadi jika anda mempunyai masa dan dedikasi untuk bekerja melalui kurva pembelajaran dan berpengalaman dengan ini, sangat berbaloi!

Buat gambar yang menakjubkan untuk blog pelancongan anda hari ini

Biarkan imaginasi anda menjadi liar dan bawa gambar blog perjalanan anda ke tahap seterusnya, dengan menggunakan petua penyuntingan dan fotografi yang hebat ini. Cemerlang dari semua blogger pelancongan lain di luar sana dengan gambar unik, kreatif dan estetik anda dan anda akan melihat apa perbezaannya terhadap penglibatan khalayak anda. Anda pasti bangga dengan apa yang boleh anda buat!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector