Cara Membuat Kedai Dalam Talian Anda: Petua Laman Web eCommerce

bagaimana-untuk-membuat-anda-dalam talian-kedai


Dengan penjualan e-commerce merangkumi 17% dari semua penjualan runcit dan berkembang pada kadar yang tinggi sebanyak 13.7% per tahun, membuat laman web eCommerce menjadi salah satu cara yang paling menguntungkan untuk menjalankan perniagaan. Tetapi menguasai teknologi mungkin sukar – berita baiknya ialah anda tidak memerlukan banyak sumber, masa atau pengetahuan teknikal untuk membuat dan melancarkan kedai dalam talian yang berjaya.

Tertanya-tanya Bagaimana Membuat Kedai Dalam Talian anda? Mulakan dengan Asas

Kedai e-dagang yang berjaya bermula dengan reka bentuk web terkemuka. Elemen reka bentuk kedai anda perlu menarik dan memikat pengunjung anda – gunakan gambar lebar penuh dan kurangkan teks untuk mengelakkan gangguan. Dengan lebih dari 93% pengguna mengakui bahawa penampilan visual adalah faktor terpenting ketika membuat pembelian, pastikan estetika kedai anda sesuai dengan keinginan anda.

Satu helah yang kemas untuk mengoptimumkan prestasi kedai dalam talian anda menunjukkan rakan kongsi anda. Adakah anda baru sahaja menyelesaikan perkongsian dengan jenama terkenal di sektor anda atau yang berkaitan? Tetapkan reputasi anda dengan menunjukkannya di halaman arahan: malah syarikat kecil menambahkan tahap kepercayaan pada jenama anda.

Semasa membuat laman web eCommerce, fokus bukan sahaja pada persembahan tetapi juga sokongan. Pelanggan yang mengetahui bahawa mereka dapat mendapat sokongan tepat pada masanya dan dipercayai setelah mereka melakukan pembelian akan cenderung menjadi pembeli berulang. Jaminan penyelesaian masalah sebelum, sesudah dan selama proses pembelian dengan fitur live-chat – kajian menunjukkan bahawa hanya ini dapat meningkatkan kadar penukaran anda sebanyak 10% atau lebih.

Platform E-dagang

Agar kedai e-dagang berjaya, anda memerlukan platform yang boleh dipercayai. Platform e-dagang seperti Shopify, Wix, dan BigCommerce umumnya merupakan kaedah termudah dan terpantas untuk membina kedai dalam talian dan masing-masing memberi kekuatan kepada berjuta-juta kedai.

Sudah tentu, anda boleh membuat kedai anda sendiri dengan penyunting kod seperti WordPress dan perkhidmatan hosting web seperti BlueHost tetapi ini memerlukan lebih banyak kemahiran teknikal. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menyewa pembangun web yang dapat menaikkan kos. Platform e-commerce mempunyai kos masuk yang rendah dan tidak memerlukan banyak kemahiran teknikal untuk disiapkan. Ia juga sangat berskala yang bermaksud anda dapat menyesuaikan dan mengembangkannya semasa perniagaan anda berkembang.

Untuk mengetahui platform e-dagang mana yang paling sesuai untuk perniagaan anda, fikirkan keperluan anda. Sekiranya anda memerlukan kedai berskala besar, anda mungkin ingin menggunakan platform yang lebih hebat seperti Shopify atau Komersial Besar. Platform ini disediakan untuk syarikat yang menjual secara besar-besaran dan dilengkapi dengan alat analisis yang kuat untuk mengesan kewangan, kempen pemasaran, dan tingkah laku pengunjung.

Sekiranya perniagaan anda lebih kecil atau anda tidak merancang untuk menjual lebih dari sekadar beberapa produk, anda boleh memulakan dengan platform yang lebih mudah dan lebih murah seperti Wix, Ruang Squarespace atau Weebly. Mereka sangat mudah dilayari dan mesra pengguna dan merupakan kaedah terbaik untuk membuat kedai dalam talian yang menguntungkan.

Dari segi ciri, BigCommerce dan Shopify membolehkan anda menjual melalui media sosial – Facebook, Instagram, Pinterest, serta Amazon dan eBay. BigCommerce juga menyokong ciri pemulihan troli yang ditinggalkan yang membantu meningkatkan kadar pengekalan dan dapat membantu anda memulihkan 15% dari kadar kehilangan.

Sekiranya anda tidak pasti cara membuat kedai dalam talian anda atau platform mana yang paling sesuai dengan keperluan anda, uji pilihannya. Sebilangan besar platform menawarkan percubaan percuma – 14 hari untuk Wix dan Shopify, dan 15 hari untuk BigCommerce. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membuat kedai dalam talian adalah seberapa intuitif platform ini (untuk anda dan pelanggan anda), sama ada ia menawarkan hosting yang boleh dipercayai dan dapat menangani banyak lalu lintas, bagaimana sokongannya dan sama ada percuma, apa-apa had mengenai jumlah produk yang dapat anda jual dan jumlah yuran transaksi yang mungkin perlu anda bayar. Lihat pilihan apa yang ditawarkan oleh platform e-dagang dari segi penghantaran dan pengurusan inventori, serta cara pembayaran diproses. Adalah idea yang baik untuk melihat bagaimana pengoptimuman mesin carian ditangani – adakah kedai anda akan muncul untuk hasil carian Google?

Memilih Nama Domain

Anda telah menemui platform yang sempurna – selamat, sekarang tiba masanya untuk memulakan sesuatu. Memilih nama domain yang betul sama pentingnya dengan memilih platform e-dagang yang tepat. Anda perlu mengetahui khalayak dan persaingan anda – lihat apa yang mereka lakukan dan berhasrat untuk melakukannya dengan lebih baik. Pilih kod negara yang betul – jika khalayak sasaran anda adalah banyak pelanggan AS atau antarabangsa, lebih baik menggunakan domain .com.

Elakkan menggunakan nama jenama (selain daripada jenama anda sendiri, tentu saja) kerana ini boleh membuat anda menghadapi masalah undang-undang. Cuba menjadi unik dan bermain dengan kata-kata untuk menonjol daripada pesaing anda. Walau bagaimanapun, penting untuk menarik garis halus antara menjadi menarik dan terlalu kabur. Pastikan untuk menambahkan kata kunci ke nama domain anda – sesuatu yang relevan dengan niche atau industri anda kerana ini akan membantu anda menaikkan kedudukan mesin pencari. Sebagai peraturan umum, semakin tinggi kedudukan laman web anda, semakin banyak trafik yang anda perolehi dan semakin banyak lalu lintas yang diterjemahkan menjadi pendapatan yang lebih tinggi. Sekiranya anda sudah memiliki nama domain, pertimbangkan untuk memindahkannya ke kedai dalam talian anda.

Perkataan Berpisah

Akhir sekali, pastikan kedai dalam talian anda menyokong pilihan pembayaran yang popular. Semakin mudah anda membuat pelanggan membuat pembelian dan membayar, semakin tinggi penjualan anda. PayPal pada masa ini adalah penyelesaian pembayaran, tetapi khalayak sasaran anda mungkin lebih suka pilihan lain – itulah sebabnya mengetahui asas pelanggan anda penting untuk menjalankan kedai e-dagang yang berjaya.

Pertimbangkan juga menambahkan ulasan produk untuk membina kepercayaan pembeli. Pembeli dalam talian bergantung pada maklum balas pembeli lain untuk membuat keputusan – dorong mereka dengan memberi mereka peluang untuk melihat apa yang difikirkan oleh pelanggan gembira anda.

Tertanya-tanya bagaimana membuat kedai dalam talian anda? Ikuti petua ini untuk membuat dan mengoptimumkan kedai e-dagang anda dan memaksimumkan pendapatan dalam talian anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector