Inside Joomla s Open Source Matters predsjednikom Robertom Jacobijem

Robert-Jacobi-joomla


Intervju s predsjednikom otvorenog koda važno Robertom Jacobijem

Kao jedan od prva tri sustava za upravljanje sadržajem, Joomla koriste mnogi vlasnici web stranica za sve vrste web lokacija. Nakon što je nedavno premašio marku za preuzimanje od 80 milijuna, Joomla zajednica nastavlja napredovati. Robert Jacobi nedavno je izabran za predsjednika tvrtke Open Source Matters – organizacije koja podržava projekt Joomla. Bilo mi je zadovoljstvo dobiti priliku razgovarati s Robertom o Joomli i sustavima za upravljanje sadržajem – uključujući i na što obratiti pažnju prilikom kupovine Joomla web hostinga.

Među temama kojima se obratio bile su:

 • Misija i vizija pitanja otvorenog koda
 • Najnovija poboljšanja tvrtke Joomla
 • Kako se Joomla uspoređuje s WordPressom i Drupalom
 • Najbolji način da naučite Joomla
 • Koja je vrsta web hostinga najbolja za Joomla
 • Budućnost Joomle

Mačka web hostinga: Joomla je nedavno premašila marku za preuzimanje od 80 milijuna. Možete li nam reći o zajednici Joomla i kako je ona rasla tijekom godina?
Robert Jacobi: Mi smo neprofitna organizacija, tako da su pitanja otvorenog koda pravna i financijska ruka tvrtke Joomla. Pitanja otvorenog koda u potpunosti su volonterska. Čitava Joomla zajednica je u potpunosti dobrovoljna. Riječ je o jednom od najvećih projekata otvorenog koda na internetu, koji napaja gotovo četiri posto interneta, preko sedam posto poznatih sustava upravljanja sadržajem – ogroman projekt.

WHC: Kao predsjednik tvrtke Open Source – organizacije koja podržava projekt Joomla, možete li razgovarati o misiji i viziji organizacije?
RJ: Prvo i najvažnije, naša misija je otvoreni izvor – osiguravajući da sve što razvijemo i razvijemo bude slobodno dostupno, lako dostupno i lako korisno. Vjerujemo da postoji način komuniciranja putem weba koji nije tako jednostavan kao blog usluga, a također nije toliko složen kao što je izrada ispočetka. Tako se trudimo pogoditi onu sredinu gdje možemo apelirati na programere koji mogu lako preuzeti predloške i proširiti svoje vizualno spremište razvijenih web mjesta kao i dizajnere koji su usmjereni na programere.

WHC: Koja su neka od nedavnih poboljšanja od Joomle?
RJ: Upravo smo najavili Joomla 3.7 beta 4. Upravo gledamo kako sadržaj učiniti pristupačnijim. Mnogo smo sadržaja dodali prilagođena polja, pa to nije samo jedan veliki članak, već i proširenje naše međunarodne jezične podrške. I to je zaista bila jedna od ključnih nevjerojatnih stvari na kojoj smo vrlo naporno radili u posljednjih gotovo pet godina.

WHC: Koji je vaš stav o trenutnom stanju sustava za upravljanje sadržajem i kuda će oni krenuti u budućnosti?
RJ: Trenutno postoje dvije vrlo različite skupine Rekao bih da postoji softver za preuzimanje i pokrenite ga – bilo da to radite na vlastitom skupu poslužitelja ili upotrebljavate hosting usluga, kao i oblačni softver kao uslugu. Joomla zapravo ima upravljani servisni modul na joomla.com. Softver je dostupan na joomla.org. Također možete otići na joomla.com i pokrenuti ga kao uslugu.

WHC: Kako biste razlikovali Joomlu od ostalih sustava za upravljanje sadržajem, poput WordPress-a i Drupal?
RJ: WordPress služi veliku specifičnu nišu, a to je slatka točka i vrlo uspješno što posjeduju 50% tržišta. Dok gledate Joomlu, iako je na drugom mjestu, to je samo oko 4%. WordPress može vrlo brzo dobiti jednostavne razine sadržaja za potrošača tog sadržaja. Ono na što se Joomla fokusiramo je taj sljedeći korak. Kako pronaći nekoga kome je ugodno s modulom tipa WordPress, a zatim im omogućiti da dodaju trgovinu vrlo jednostavno, dodaju tijek rada vrlo lako, različite vrste struktura sadržaja – a da ne moraju biti tehnički poput programera Drupal. Mislim da potrošača razumijemo bolje kada trebaju učiniti nešto jednostavno na snažan način.

WHC: Ako netko želi naučiti kako koristiti Joomla, kako biste im preporučili da to pokrene?
RJ: Idite ravno na joomla.org. Ali na web-mjestu također imamo veliki obrazovni centar koji pruža puno ruku na video zapise kroz koje sjedite i preuzimate ih. Imamo i više vrsta demo okruženja za pokretanje Joomle. Postoji demo.joomla.org. Postoji joomla.com koji nudi besplatne pakete, tako da ne morate čak brinuti o preuzimanju i instaliranju. Možete dobiti vrlo dobru ideju o tome kako koristiti softver samo putem svog preglednika.

WHC: Joomla ovlašćuje sve vrste web stranica uključujući Holiday Inn, Ujedinjene nacije i Michaela Phelpsa. Postoji li neka određena vrsta industrije ili web lokacije koja bilježi povećan rast u pogledu upotrebe Joomle?
RJ: Tradicionalno, Joomla je bila vrlo popularna zbog neprofitnih organizacija. I otkrili su da smo vrlo dobro razumjeli tu zajednicu i znamo kako s njima komunicirati, postaviti web stranice i raditi s njima. Ali on se koristi u svim industrijama. Dakle, dobijamo puno vladinih web stranica, pogotovo izvan Amerike. Dakle, europske web stranice, vladine web stranice temelje se na Joomli, Africi, Srednjem Istoku i Jugoistočnoj Aziji, kao i trgovinama e-trgovine koje prodaju desetke i stotine milijuna dolara proizvoda i usluga. Dakle, nema određenog krajnjeg korisnika. Stvarno cilja na korisnika koji želi učiniti više i ne želi biti opterećen tonom softverskog koda ili naučiti koji god procesni jezik Drupal 7.

WHC: Koje su neke od važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom traženja Joomla web hostinga? Koju vrstu hostinga biste preporučili?
RJ: Puno toga ovisi o vašim potrebama. Dakle, neki od njih mogu biti: “Zaista mi je potreban netko koji će me održati kroz cijeli proces.” Također možete napraviti sjajne skalabilne web stranice s web-uslugama Microsoft Azure ili Amazon. Microsoft Azure ima instaliranu Joomla verziju s jednim klikom. Očito želite da web domaćin bude pokrenut najnoviju verziju PHP-a.

WHC: Što se Joomla očekuje u budućnosti?
RJ: Imamo Joomla 4, za kojeg se pretpostavlja da će biti kraj godine, a to proširuje arhitekturu API-ja za odmor, više komunikacije između drugog softvera i usluga, pojednostavljeno korisničko iskustvo. Evo nekoliko uzbudljivih stvari koje gledamo.

Kliknite ovdje za Joomla web hosting preporuke

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map