Notranjost Joomle s predsednikom odprtokodnih zadev Robertom Jacobijem

robert-jacobi-joomla


Intervju s predsednikom odprtokodnih zadev Robertom Jacobijem

Joomla kot enega izmed treh najboljših sistemov za upravljanje vsebine uporablja veliko lastnikov spletnih strani za vse vrste spletnih mest. Ko je pred kratkim presegel 80 milijonov naložbenih znamk, Skupnost Joomla še naprej uspeva. Robert Jacobi je bil pred kratkim izvoljen za predsednika odprtokodnih zadev – organizacije, ki podpira projekt Joomla. V veselje mi je bilo dobiti priložnost, da sem se z Robertom pogovarjal o Joomli in sistemih za upravljanje vsebine – vključno s tem, kaj iskati pri nakupovanju spletnega gostovanja Joomla.

Med temami, ki jih je naslovil, so bile:

 • Poslanstvo in vizija odprtokodnih vprašanj
 • Zadnje izboljšave Joomle
 • Kako se Joomla primerja z WordPressom in Drupalom
 • Najboljši način za učenje Joomle
 • Kakšna vrsta spletnega gostovanja je najboljša za Joomla
 • Prihodnost Joomle

Mačka za spletno gostovanje: Joomla je pred kratkim presegla 80-milijonsko znamko za prenos. Nam lahko poveste o skupnosti Joomla in kako je z leti rasla?
Robert Jacobi: Mi smo nepridobitna organizacija, zato so odprtokodne zadeve pravna in finančna roka Joomle. Zadeve odprtega izvora so popolnoma prostovoljne. Celotna skupnost Joomla je popolnoma prostovoljna. Gre za enega največjih odprtokodnih projektov na internetu, ki napaja skoraj štiri odstotke interneta in več kot sedem odstotkov znanih sistemov za upravljanje vsebine – velik projekt.

WHC: Ali lahko kot predsednik organizacije Open Source – organizacije, ki podpira projekt Joomla, govorite o poslanstvu in viziji organizacije?
RJ: Najprej in najpomembnejše je, da je naše poslanstvo odprtokodni vir – zagotoviti, da je vse, kar razvijamo in oblikujemo, prosto dostopno, lahko dostopno in lahko uporabno. Verjamemo, da obstaja spletna komunikacija, ki ni tako preprosta kot spletna storitev in tudi ni tako zapletena, kot je ustvarjanje iz nič. Zato poskušamo doseči tisto sredino, kjer se lahko obrnemo na razvijalce, ki z lahkoto naložijo predloge in razširijo svoje vizualno skladišče razvitih strani, pa tudi na oblikovalce, ki so usmerjeni v razvijalce.

WHC: Kakšne so zadnje izboljšave Joomle?
RJ: Pravkar smo napovedali Joomla 3.7 beta 4. Gledamo, da bo vsebina dostopnejša. V veliko vsebino smo dodali polja po meri, tako da ne gre le za en velik članek in za širitev naše mednarodne jezikovne podpore. In to je bila res ena izmed osupljivih stvari, na katerih smo zelo trdo delali v zadnjih skoraj petih letih.

WHC: Kakšno je vaše mnenje o trenutnem stanju sistemov za upravljanje vsebine in kam se usmerijo v prihodnosti?
RJ: No, trenutno obstajata dve zelo različni skupini Rekel bi, da je naložena programska oprema naložena in jo zaženete – ne glede na to, ali jo izvajate na svojem strežniku ali uporabljate ponudnika gostovanja, pa tudi oblačno programsko opremo kot storitev. Joomla dejansko ima modul za upravljanje storitev na joomla.com. Programska oprema je na voljo na joomla.org. Pojdite lahko tudi na joomla.com in jo zaženete kot storitev.

WHC: Kako bi razlikovali Joomla od drugih sistemov za upravljanje vsebine, kot sta WordPress in Drupal?
RJ: WordPress ponuja veliko specifično nišo in to je lepo mesto in zelo uspešno, da imajo 50% trga. Medtem ko gledate Joomla, čeprav je na drugem mestu, je le okoli 4%. WordPress bi potrošniku te vsebine lahko hitro prišel do preprostih ravni vsebine. Na kaj se osredotočimo pri Joomli, je naslednji korak. Kako pridobiti nekoga, ki mu je všeč modul tipa WordPress in jim nato omogočiti, da preprosto shrani trgovino, zelo enostavno dodaja delovni potek, različne vrste strukturnih vsebin – ne da bi bilo treba biti tako tehničen kot razvijalec Drupal. Mislim, da potrošnika razumemo bolje, ko mora nekaj storiti preprosto na močan način.

WHC: Če se kdo želi naučiti, kako uporabljati Joomla, kako bi mu priporočil, naj se loti tega?
RJ: Pojdite naravnost na joomla.org. Imamo pa tudi veliko izobraževalno središče na spletnem mestu, ki omogoča veliko fotografij z videoposnetki, skozi katere sediš tam in si jih naložiš. Za delovanje Joomle imamo tudi več vrst demo okolij. Obstaja demo.joomla.org. Obstaja joomla.com, ki ponuja brezplačne pakete, zato vam ni treba skrbeti, da bi jih prenesli in namestili. S pomočjo svojega brskalnika lahko dobite zelo dobro predstavo o uporabi programske opreme.

WHC: Joomla pooblašča vse vrste spletnih mest, vključno z Holiday Inn, Združeni narodi in Michael Phelps. Ali obstaja kakšna panoga ali vrsta spletnega mesta, za katero opažate povečano rast glede uporabe Joomle?
RJ: Tradicionalno je bila Joomla zelo priljubljena zaradi neprofitnih organizacij. In ugotovili so, da smo to skupnost zelo dobro razumeli in znamo komunicirati z njimi, nastaviti spletna mesta in delati z njimi. Toda uporablja se v vseh panogah. Tako dobimo veliko vladnih spletnih strani, zlasti zunaj Amerike. Torej evropska spletna mesta in vladna spletna mesta temeljijo na Joomli, Afriki, Srednjem vzhodu in Jugovzhodni Aziji, pa tudi v trgovinah e-trgovine, ki prodajajo na desetine in stotine milijonov dolarjev izdelkov in storitev. Torej, konkretnega končnega uporabnika ni. Resnično cilja na tistega uporabnika, ki želi narediti več in ne želi biti obremenjen s tonami programske kode ali se naučiti ne glede na proceduralni jezik Drupal 7.

WHC: Kakšne pomembne dejavnike morate upoštevati pri iskanju spletnega gostovanja Joomla? Kakšno vrsto gostovanja bi priporočili?
RJ: Veliko je odvisno od vaših potreb. Nekateri od njih so lahko: “Resnično potrebujem nekoga, ki bi me prevzel skozi celoten postopek.” S spletnimi storitvami Microsoft Azure ali Amazon lahko naredite tudi velika nadgradljiva spletna mesta. Microsoft Azure ima namestitveno različico Joomla z enim klikom. Očitno želite, da spletni strežnik, ki izvaja najnovejšo različico PHP-ja.

WHC: Kaj je za Joomlo v prihodnosti?
RJ: Imamo Joomla 4, ki naj bi bil verjetno konec leta, ki širi arhitekturo API-ja za počitek, več komunikacije med drugo programsko opremo in storitvami, racionalizirano uporabniško izkušnjo. Torej je nekaj zanimivih stvari, ki jih gledamo.

Kliknite tukaj za priporočila spletnega gostovanja Joomla

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map