Web Hosting dan SEO 2019

Web Hosting dan SEO


Adakah hosting web anda mempengaruhi SEO anda pada tahun 2019? Walaupun pengoptimuman mesin pencari terus berkembang selama bertahun-tahun ketika Google dan mesin pencari mengubah algoritma mereka, hosting web terus mempengaruhi SEO anda secara tidak langsung dengan cara berikut.

Semua Orang Perlu Menggunakan SSL

Adalah kenyataan bahawa penyemak imbas Google dan web menganggap penggunaan https sangat penting. Sekiranya anda tidak menggunakan SSL hari ini, laman web anda ditandai sebagai tidak selamat. Selain mengamankan laman web anda, menggunakan SSL / TLS juga memberi anda peningkatan dalam kedudukan mesin pencari. Semasa saya bercakap dengan Gary Illyes, Penganalisis Tren Webmaster Google, dia bersikeras bahawa menggunakan SSL / TLS pasti membantu SERP laman web anda. Sebenarnya, Gary mengatakan bahawa dia tahu ia berfungsi sejak dia mengerjakan algoritma itu.

Berita baik di sini ialah banyak syarikat hosting web menyedari kepentingan https dan kini menyertakan Sijil SSL percuma dengan rancangan hosting mereka. Saya pasti mendorong anda untuk memilih salah satu pakej hosting ini dengan SSL percuma.

Keperluan Berkelajuan hingga Beberapa Darjah

Kelajuan laman web juga berperanan dalam kedudukan mesin pencari anda, tetapi pada tahap yang kurang dikenali. Tidak seperti SSL, ketika saya bertanya kepada Gary mengenai kelajuan laman web menjadi faktor dalam SERP, dia memberi tahu saya bahawa mereka tidak pernah mengatakan bahawa kelajuan adalah faktor besar dalam kedudukan. Dia kemudian mengatakan bahawa kelajuan mungkin mempunyai pengaruh, tetapi tidak terlalu banyak. Oleh kerana algoritma sentiasa berubah, saya rasa adalah idea yang baik untuk mempunyai laman web yang pantas. Dan, semestinya tuan rumah web yang tepat dapat memainkan peranan besar dalam mempercepat laman web anda.

Walaupun masuk akal bahawa laman web yang berkinerja lebih cepat dan kurang masa henti akan bermanfaat bagi hasil SEO anda, apakah ini bermaksud semua orang harus keluar dan mendapatkan hosting yang berdedikasi? Dengan begitu banyak faktor lain yang mempengaruhi SEO, saya tidak fikir begitu. Kos tambahan tidak akan membenarkan membuat pembelian tambahan untuk banyak orang.

Faktor Pengehosan Web Lain

Pada tahap yang lebih rendah, perkara yang sama dapat dikatakan untuk mendapatkan alamat IP khusus. Tidak memerlukan kos sama seperti membeli hosting khusus. Walau bagaimanapun, pengalaman saya adalah bahawa IP yang berdedikasi sepertinya tidak membuat banyak perbezaan sejauh mesin pencari. Sekarang keadaan semua orang mungkin sedikit berbeza, dan beberapa pakar pasti mempunyai masalah. Tidak ada salahnya mendapatkan IP khusus, tetapi jika anda mempunyai banyak laman web, mungkin tidak menjimatkan. Saya juga pernah mendengar dari pakar lain, bahawa syarikat hosting web melakukan pekerjaan yang sangat baik hari ini dengan memisahkan dan melindungi pengguna yang dikongsi sehingga satu pelanggan tidak menimbulkan masalah bagi pengguna lain. Lihat di bawah untuk maklumat lanjut mengenai alamat IP dan SEO khusus.

Salah satu faktor lain yang telah disebutkan adalah mendapatkan penyedia hosting web di lokasi yang sama dengan pasaran sasaran anda. Walaupun saya bersetuju bahawa ini akan bermanfaat, tidak semudah itu. Pertama, tidak semua syarikat web hosting mendedahkan lokasi pusat data mereka. Walaupun beberapa hos mengenal pasti lokasi mereka, masalah ini kemudian menjadi tempat tepat sasaran khalayak anda. Sekiranya anda perniagaan tempatan, maka lebih mudah dilakukan. Namun, banyak pemilik laman web tidak hanya menargetkan negara tertentu, tetapi sangat mungkin penonton di seluruh dunia — yang menjadikannya lebih rumit dalam memilih lokasi hosting.

Oleh itu, seberapa besar peranan hosting web dalam strategi SEO keseluruhan anda? Pada ketika ini, saya katakan memilih mana-mana syarikat hosting web yang lebih mapan dan dinilai tinggi akan mempengaruhi SEO anda sama. Sekali lagi, membeli hosting khusus dapat meningkatkan kelajuan dan waktu operasi laman web anda, tetapi berapa banyak (jika ada) yang akan meningkatkan SEO anda tetap menjadi topik perbahasan.

Sekiranya Anda Memilih Alamat IP Khusus?

Salah satu aspek yang paling diperdebatkan dari web hosting dan laman web adalah sama ada atau tidak mempunyai alamat IP khusus (berbanding dengan yang dikongsi) meningkatkan pengoptimuman enjin carian anda (SEO). Walaupun pendapat berbeza-beza, kebanyakan pakar cenderung mempunyai IP khusus untuk membantu SEO anda. Walaupun ada sebab lain untuk membeli alamat IP khusus (misalnya, jika anda akan memiliki laman web e-dagang), pertanyaannya masih banyak: Adakah saya harus mendapatkan IP khusus untuk tujuan SEO?

Masalah dengan cuba menentukan kesan IP khusus pada hasil enjin carian anda adalah bahawa terdapat banyak faktor lain yang terlibat sehingga sukar untuk mengasingkan kepentingan IP. Sebagai contoh, walaupun sebahagian besar 50 laman web pertanyaan enjin carian menggunakan IP khusus, mungkin terdapat banyak kaedah SEO lain yang digunakan oleh laman web tersebut. Malah pakar SEO terkenal suka Bruce Clay and Associates nyatakan bahawa walaupun mereka mendapati bahawa beralih ke IP khusus menyebabkan kenaikan kedudukan, itu hanya kebetulan.

Dalam kes-kes seperti ini, saya biasanya ingin melakukan ujian dan penyelidikan sendiri untuk melihat apa yang berfungsi atau tidak sesuai untuk saya. Oleh itu, saya memutuskan untuk melakukan percubaan saya sendiri. Secara khusus, saya membeli alamat IP khusus untuk beberapa laman web saya yang sebelumnya menggunakan IP bersama. Untuk lebih jauh mengasingkan kesan IP khusus, saya menguji dua jenis laman web yang berbeza. Yang pertama adalah laman web yang agak baru yang saya tumpukan terutamanya pada kandungan dan kepengarangan dan tidak mementingkan pautan balik. Laman web lain yang saya uji telah wujud selama beberapa tahun dan saya telah membuat lebih banyak kaedah backlink dan kaedah SEO lain untuk mencuba dan meningkatkan trafik. Sebenarnya, laman web kedua ini mendapat perhatian dengan kemas kini Google.

Saya menjalankan dua kajian pada waktu yang berasingan. Inilah yang saya dapati pertama kali. Lihat grafik di bawah. Membandingkan data dari bulan lalu menggunakan IP bersama dengan data bulan terakhir menggunakan alamat IP khusus, anda dapat melihat tidak ada peningkatan dalam tayangan mesin pencari.

Laman Web A Menggunakan Alamat IP Berkongsi:
Tapak Hasil IP Berkongsi

Laman Web A Menggunakan Alamat IP Khusus:
Tapak Hasil IP Khusus

Laman web B Menggunakan Alamat IP Berkongsi:
Hasil IP Berkongsi Laman B

Laman web B Menggunakan Alamat IP Khusus:
Tapak B Hasil IP Khusus

Sebenarnya, jumlahnya sebenarnya lebih rendah. Tapak A (laman web yang lebih baru) berubah daripada mempunyai lebih daripada 10,000 tera menjadi kurang dari 9.000 Laman B (laman web yang lebih mapan) lebih rendah dengan lebih daripada 100 tera. Rata-rata kedudukan untuk hasil carian juga menunjukkan sedikit atau tidak ada peningkatan. Untuk laman web yang lebih baru, kedudukan rata-rata bertambah baik hanya dengan satu tempat. Rata-rata kedudukan untuk laman web lama sebenarnya lebih teruk sebanyak 7 tempat.

Jelas, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi hasil SEO anda. Dan, hasil anda mungkin berbeza. Walau bagaimanapun, sejauh ini dengan pengujian saya, nampaknya alamat IP khusus tidak meningkatkan SEO anda. Sudah tentu tidak ada yang salah dengan mendapatkan IP khusus. Tetapi ketahuilah bahawa jika anda terutama membeli satu untuk meningkatkan SEO anda, anda mungkin akan kecewa.

Melihat kesan mesin pencari untuk kajian ujian kedua saya, Laman A (laman web yang lebih baru) sebenarnya mempunyai bilangan yang lebih rendah daripada yang dilakukannya sebulan yang lalu. Laman B (laman web lama) sebenarnya menunjukkan sedikit peningkatan dalam tayangan; namun itu mungkin disebabkan oleh faktor lain termasuk kemas kini Google baru-baru ini.

Tapak A: Hasil Mesin Pencari Sebelumnya
Tapak Hasil IP Khusus

Tapak A: Hasil Enjin Carian yang dikemas kini
Tapak Hasil IP Khas Dikemas kini

Tapak B: Hasil Mesin Pencari Terdahulu
Tapak B Hasil IP Khusus

Tapak B: Hasil Enjin Carian yang dikemas kini
Tapak B Keputusan IP Dedicated dikemas kini

Pada ketika ini, saya tidak melihat bukti nyata bahawa alamat IP khusus akan meningkatkan SEO anda. Sudah tentu ia diperlukan untuk laman web yang menggunakan SSL. Tetapi jika anda berfikir untuk membeli satu hanya untuk SEO yang lebih baik, saya sarankan anda menahan dan menjimatkan sedikit wang.

Berikut adalah beberapa tuntutan lain mengenai IP khusus yang mungkin pernah anda dengar bersama dengan pemikiran saya:

Sekiranya anda menggunakan IP bersama, laman web anda mungkin tercemar oleh laman web spam yang berkongsi alamat IP anda.

Walaupun pada satu masa ini mungkin berlaku, saya tidak pernah mengalami masalah seperti ini. Kebenarannya adalah bahawa kebanyakan syarikat web hosting melakukan tugas besar untuk menghina pelanggan hosting bersama mereka antara satu sama lain.

Sekiranya anda menggunakan alamat IP maya, seseorang yang cuba menavigasi ke laman web anda dengan memasukkan IP anda dan bukannya URL boleh berakhir di laman web orang lain.

Keadaan ini biasanya hanya berlaku sekiranya pelayan anda dikonfigurasi dengan tidak betul. Sekali lagi, saya tidak mengalami masalah seperti ini. Apa yang biasanya berlaku jika alamat IP yang dikongsi anda ditaip dalam penyemak imbas adalah anda pergi ke halaman web host anda. Sebenarnya, berapa banyak orang yang sebenarnya menaip alamat IP dan bukannya URL hari ini?

The Bottom Line pada Web Hosting dan SEO pada tahun 2019

Pengaruh utama hosting web anda pada SEO anda adalah kelajuan laman web dan SSL. Walaupun terdapat banyak faktor yang lebih besar untuk menentukan bagaimana anda berada dalam mesin pencari (pautan balik, otoritas domain, dll.), Tidak ada salahnya memilih penyedia hosting web yang termasuk SSL percuma dan menawarkan beberapa lokasi pusat data bersama dengan prestasi cache mereka sendiri teknologi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map