Cara Membuat Sandaran di Laman WordPress Anda

Kesalahan terbaik adalah pertahanan yang baik. Dan dalam hal keselamatan laman web, pembelaan terbaik adalah memastikan data anda disandarkan dengan betul. Dengan WordPress sebagai platform laman web yang paling popular pada masa ini, tidak menghairankan bahawa laman web WordPress sering diserang. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara membuat sandaran laman WordPress anda dan memastikan anda dilindungi.


Pemalam Sandaran WordPress

Cara termudah untuk membuat sandaran laman WordPress anda adalah dengan menggunakan pemalam dan perkhidmatan luar untuk melakukan sandaran anda. Saya secara peribadi tidak menggunakan kaedah ini. Walau bagaimanapun, berikut adalah dua plugin sandaran WordPress yang paling popular.

BackupBuddy—Membolehkan anda menjadualkan sandaran automatik dan menyimpan data di luar lokasi.

Sandaran WordPress ke Dropbox—Membolehkan anda membuat sandaran dan menyimpan laman WordPress ke akaun Dropbox anda.

Walaupun penyelesaian sandaran pemalam seperti ini mudah, mereka juga boleh menjimatkan lebih banyak wang.

Sandaran Manual

Berbeza dengan apa yang anda fikirkan, menyandarkan laman WordPress secara manual sebenarnya tidak begitu sukar dan tidak memerlukan banyak masa. Untuk laman web saya, saya lebih suka menyandarkannya secara manual. Prosesnya mudah dan tidak memerlukan wang tambahan untuk membuat sandaran anda sendiri.

Menyandarkan laman WordPress anda secara manual melibatkan dua langkah: Menyandarkan pangkalan data anda ditambah dengan fail konfigurasi dan kandungan WordPress anda. Inilah cara melakukan sandaran WordPress anda sendiri menggunakan cPanel. Saya selalu mengesyorkan pergi dengan hos web cPanel kecuali anda memilih rancangan hosting WordPress yang diuruskan premium yang lebih mahal. cPanel adalah antara muka hosting pilihan kami dalam kebanyakan kes.

Menyandarkan Pangkalan Data MySQL anda
cpanel-phpmyadmin
Untuk membuat sandaran pangkalan data anda, anda menggunakan phpMyAdmin.

Sekiranya anda tidak tahu pangkalan data mana yang digunakan oleh laman WordPress anda, anda boleh melihat fail wp-config.php anda. Tatal fail sehingga anda melihat pangkalan data menentukan pernyataan yang kelihatan seperti ini:
wordpress-pangkalan data-nama

Setelah anda mempunyai nama pangkalan data, lancarkan phpMyAdmin dan pilih pangkalan data itu. Pilih semua jadual dan klik butang Eksport tab di bahagian atas skrin. Kemudian klik pada pilihan Custom di bawah Kaedah Eksport.
pangkalan data eksport-wordpress

Klik kotak centang Tambah DROP TABLE di bawah Pilihan Pembuatan Objek untuk mengelakkan kesilapan berlaku sekiranya anda memulihkan pangkalan data dan terdapat jadual yang ada dengan nama yang sama.
pangkalan data sandaran-wordpress

Kemudian, klik butang Go untuk mengeksport dan memuat turun salinan pangkalan data anda.

Menyandarkan Fail WordPress anda
pengurus fail cpanel
Langkah seterusnya adalah membuat sandaran fail konfigurasi WordPress dan kandungan lain (gambar, pemalam, dll.). Anda boleh menggunakan FTP atau Pengurus Fail di cPanel. Secara peribadi, saya lebih suka Pengurus Fail.

Sekiranya anda memasang WordPress ke subdirektori, anda hanya boleh menyalin dan memuat turun subfolder itu. Namun, jika anda memasang WordPress ke direktori root anda, fail yang anda perlukan untuk membuat sandaran biasanya akan berada di direktori public_html anda. Kandungannya akan kelihatan seperti ini:
sandarkan-ini-wordpress-fail

Anda mahu membuat sandaran semua fail .php dan semua folder. Sekiranya fail anda besar, anda boleh memampatkannya ke arkib zip dan kemudian memuat turunnya ke komputer anda.

Untuk perlindungan sandaran tambahan, salin pangkalan data dan fail WordPress anda ke media luaran untuk penyimpanan yang selamat.

Sandaran Web Hosting

a2-hosting Tapak Tapak

Akhirnya, sebagai baris terakhir keselamatan atau cadangan tambahan, rancangan hosting web anda harus merangkumi perkhidmatan sandaran dan pemulihan yang mencukupi untuk laman web WordPress anda. Saya sebelum ini menulis artikel yang mana hos web mempunyai ciri sandaran dan pemulihan yang terbaik, jadi saya tidak akan terperinci pada masa ini (anda boleh mengklik pautan di akhir artikel ini untuk melihat perinciannya).

Sebagai peringatan, jangan hanya bergantung pada host web anda untuk membuat sandaran laman web anda. Sentiasa lakukan sandaran data anda sendiri sama ada secara manual atau melalui perkhidmatan sandaran yang berasingan untuk memastikan bahawa anda sentiasa mempunyai salinan sah dari laman WordPress anda untuk dipulihkan.

Buat masa ini, saya hanya akan memberitahu anda bahawa menurut saya dua rancangan hosting web terbaik untuk sandaran dan pemulihan data adalah dari SiteGround dan A2 Hosting. Mereka bukan sahaja menyediakan sandaran data yang sangat baik, tetapi mereka juga merupakan dua syarikat hosting terbaik untuk WordPress. A2 Hosting menyediakan persekitaran WordPress yang dioptimumkan untuk kelajuan dan keselamatan. SiteGround menawarkan ciri hosting WordPress yang dikendalikan dengan harga yang sangat berpatutan. Sokongan pelanggan di kedua-dua syarikat adalah hebat.

Klik Di Sini untuk Melihat Panduan Sandaran Web Hosting Kami

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector