Интервю с Гари Илийс – анализатор на тенденциите в Google Webmaster

Интервю на Гари Илийс


Всеки собственик на уебсайт иска да знае какво работи и не работи с Google, за да увеличи класациите си в търсачките. Е, ние получихме отговорите от самия анализатор на тенденциите за уеб администратори на Google – Гари Илийс. Ето моето изключително интервю, което наскоро проведох с Гари. Той предоставя много интересна и полезна информация по теми като съдържание на уебсайтове, SSL, социални медии, негативно SEO, новите разширения на домейни и търсене на видео.

Уеб хостинг котка: Какъв би бил съветът ви номер едно за собствениците на уебсайтове, които се опитват да накарат сайтовете си да се класират по-високо в търсачките?

Гари Илис: Това е чудесен въпрос. Мисля, че като цяло искаме създателите на съдържание да се съсредоточат само върху едно: И това би бил потребителят. Това е, което правим и това трябва да правят и те. Не става дума за печелене на пари. Ако приоритетът ви номер едно е да печелите пари, тогава вероятно го правите погрешно. Трябва да измислите как да помогнете на потребителя. И тогава ще последват и парите.

WHC: По отношение на съдържанието на уебсайтове има ли идеална дължина, която публикация или статия трябва да бъде, за да се класира добре в търсачките?

GI: Не точно. Можете да видите съдържание с различна дължина в нашите резултати от търсенето. Някои от тях се класират наистина високо, въпреки че са само три изречения. Някои от тях са наистина дълги статии. Това наистина няма значение. Това е от значение за това, което потребителите изискват – какво удовлетворява техните информационни нужди. Например, ако еднолинейката може да задоволи информационната им нужда от конкретна заявка, това ще се отрази много добре в резултатите от търсенето.

WHC: Наистина ли SSL дава тласък на уебсайтовете в класацията на търсачките?
Препоръчвате ли огромни, установени сайтове да се конвертират в https?

GI: Определено има тласък. Разработих този алгоритъм и знам, че има тласък. Той е активен и е онлайн в резултатите от търсенето, така че работи 100% от времето. Дали големите сайтове трябва да превключват? Определено бих казал „да“, защото създава впечатление на потребителя, че сайтът се грижи за тяхната поверителност. Това е едно нещо. Другото е, че със SSL – всъщност това е TLS в наши дни – можете да избегнете инжектиране на съдържание. Това, което искате да покажете, ще се показва и в публикацията на потребителя.

WHC: Колко важна е популярността на социалните медии, когато става въпрос за класирането на търсачките?

GI: Въобще не. Доколкото ми е известно, не използваме социални сигнали в нашата класация. Има много добра причина за това. Това е защото едно, много е шумно. Вторият е, че щом платформата на социалните медии реши, че не трябва да имаме достъп до тяхното съдържание, ние сме един сигнал по-малко. И ние просто не можем да го направим. Трябва да можем да събираме сигналите си през цялото време. Трябва да е последователен. Сега, колко е важно за вашата класация като цяло? Не е за класирането. Това е повече за разпространението на съдържание. Така че, например, ако можете да убедите, да речем, влияещ да споделя вашето съдържание, тогава ще получите повече посетители.

WHC: Кои са най-добрите начини да се предпазите от негативно SEO, което се отразява на класацията на вашата търсачка? Кога препоръчвате някой да използва инструмента Disavow?

GI: Това е интересен въпрос. Честно казано, разгледах вероятно няколко десетки случая, при които хората съобщаваха за отрицателно SEO – и нито един от тях всъщност не беше отрицателен SEO. Аз лично нямам доказателства, които да подкрепят това отрицателно SEO. Disavow файловете са страхотни, за да ви осигурят спокойствие. Така например, ако видите много връзки, които не искате, тогава можете лесно да се отървете от тези връзки с инструмента за Disavow. Но след това, на обратната страна на монетата, можете също да се снимате в крака с файл за дезактивиране, защото ако дезактивирате връзки, които са висококачествени и имат висока стойност, те няма да допринесат за вашата класация.

WHC: Някой от новите разширения на домейни ще окаже ли някакво влияние върху резултатите на търсачките в бъдеще? По-добре ли е да се придържаме с .com?

GI: Това отново е отличен въпрос. По принцип не даваме предпочитания на общите имена на домейни от най-високо ниво. Така например, ако отидете с .фотография – непременно продължете напред и го направете. Няма да получите повече ползи, отколкото бихте получили с .com.

WHC: Има ли съвети за оптимизация за видео, които можете да дадете? Има ли голяма разлика в начина на работа на Google Video Search спрямо търсачката YouTube?

GI: Google Търсене на видео е много по-различно от търсенето в YouTube. Те са две различни търсачки. Като цяло Google Video отчита какво предоставят уеб-майсторите и собствениците на съдържание на страница и в Sitemap. YouTube – нямам идея – не работя в YouTube. Но например за Google Video, ако предоставите схеми org видео на своите страници, като основно казвате на търсачките на страницата за какво става въпрос – дължината, ограниченията за разпространение на съдържание и подобни неща, тогава търсачките ще го използват – същото за xml Sitemap.

Не забравяйте да слушате пълното интервю с Гари в нашия подкаст.

Интервю на Gary Illyes Podcast

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map