10 Cara Membuat Blog anda dengan Alat cPanel

10 Cara Membuat Blog Anda dengan cPanel


WordPress adalah perisian yang paling popular untuk membuat blog. Sistem pengurusan kandungan inilah yang saya gunakan untuk kebanyakan laman web saya – termasuk blog saya. Kebanyakan orang menganggap WordPress mudah digunakan dan sangat disesuaikan untuk disesuaikan dengan pelbagai jenis laman web. Sekiranya anda ingin membuat blog, saya pasti mengesyorkan anda mempertimbangkan untuk menggunakan WordPress.

Walau bagaimanapun, WP bukanlah satu-satunya perisian yang boleh anda gunakan untuk membuat blog. Anda mungkin terkejut dengan berapa banyak pilihan yang harus anda pilih. Sebagai contoh, dalam rancangan hosting web cPanel biasa, anda boleh menggunakan alat Softaculous untuk memasang beberapa aplikasi perisian yang berbeza untuk membuat blog anda. Oleh itu, jika anda merasakan bahawa WordPress tidak sesuai untuk laman web anda, anda mungkin ingin melihat beberapa pilihan lain.

Berikut adalah 10 aplikasi perisian yang tersedia dari kebanyakan rancangan hosting cPanel yang boleh anda gunakan untuk membuat blog anda:

WordPress
Ikon WordPress
Sistem Pengurusan Kandungan – WordPress menyumbang kira-kira 20% daripada semua laman web dalam talian. Banyak pemilik laman web seperti itu WP mudah dipelajari dan digunakan sebagai alat blog. Banyak tema percuma yang tersedia untuk menyesuaikan rupa blog anda dan dapat dipertingkatkan dengan menggunakan beberapa plugin yang tersedia dari repositori WP.

b2evolusi
b2evolusi
b2evolution adalah alternatif yang sangat popular untuk WordPress yang membolehkan anda membuat bukan sahaja blog yang mudah, tetapi juga laman web yang lebih maju yang merangkumi perkara seperti forum, galeri foto, dan manual dalam talian. Dari semua alternatif untuk WordPress, b2evolution mungkin mempunyai kelebihan yang paling banyak kita lihat termasuk: lebih sedikit plugin pihak ketiga yang diperlukan, analitik terbina dalam, pengurusan kempen e-mel bersepadu, dan pengurusan blog yang mudah.

Kebiasaan
Kebiasaan
Seperti WordPress, Serendipity adalah sistem pengurusan kandungan berasaskan php yang membolehkan anda membuat blog ringkas atau laman web yang lebih canggih melalui plugin dan tema. Sebagai tambahan, Serendipity berlesen BSD – yang bermaksud anda juga dapat menggunakannya untuk aplikasi komersial. Ia juga menyokong pelbagai pangkalan data.

Dotclear
DotClear
Dotclear pertama kali diterbitkan pada tahun 2003 oleh Olivier Meunier. Alat penerbitan web sumber terbuka ini memberi tumpuan kepada penyediaan kaedah yang mesra pengguna untuk membuat laman blog yang berkualiti. Dotclear menyokong pangkalan data PostgreSQL dan SQLite selain MySQL. Yang menarik perhatian adalah tuntutan Dotclear bahawa halaman secara semula jadi dioptimumkan untuk enjin carian dan bahawa aplikasi akan tetap pantas walaupun dengan jumlah data yang banyak.

Teks teks
Teks teks
Textpattern adalah satu lagi pilihan sistem pengurusan kandungan yang boleh anda gunakan untuk membuat banyak jenis laman web dari blog ke laman web korporat. Sekiranya anda seorang pembangun / pereka web yang perlu mengawal semua aspek CSS dan XHMTL, maka Textpattern mungkin merupakan perisian pilihan anda. Textpattern juga menyediakan pilihan seperti kemampuan untuk melindungi kata laluan artikel dan cap tarikh / masa yang boleh disesuaikan.

Jenis Hidup
Jenis Hidup
LifeType adalah platform blog sumber terbuka yang berfokus pada menyokong persekitaran berbilang pengguna, berbilang blog. Ciri lain yang patut diperhatikan dengan LifeType adalah bahawa ini adalah aplikasi siap sedia pertama jenis ini dengan integrasi yang lancar untuk menerbitkan dan mengakses kandungan pada peranti pengkomputeran mudah alih.

Pixie
Pixie
Walaupun Pixie pasti boleh dimasukkan ke dalam kategori pengurusan kandungan, fokusnya adalah untuk menyediakan pembuat laman web yang kecil dan sederhana. Sesungguhnya, penekanan adalah pada kesederhanaan – tujuannya adalah agar semua orang dapat menggunakannya. Salah satu ciri unik dengan Pixie muncul semasa proses pemasangan. Daripada memasang jenis pakej yang sama untuk semua orang, Pixie membolehkan anda menentukan jenis laman web yang ingin anda buat, sama ada blog, laman perniagaan, atau laman jenama.

Nibbleblog
Nibbleblog
Alternatif lain untuk WordPress jika anda mencari antara muka dan persekitaran yang lebih sederhana adalah Nibbleblog. Walaupun Nibbleblog mungkin tidak mempunyai banyak loceng dan peluit, ini masih merupakan alat yang ampuh untuk membuat blog.

Hantu
Hantu
Ghost adalah platform penerbitan yang kuat yang mempunyai antara muka pengguna yang sederhana, walaupun berbeza. Saya suka anda mendapat panel pratonton untuk melihat dengan tepat bagaimana pos anda akan kelihatan semasa anda membuatnya. Tetapi kerana Ghost menggunakan bahasa markup untuk menggayakan posting, berbanding dengan editor WYSIWYG, itu mungkin bukan untuk semua orang.

PivotX
Pangsi X
PivotX tidak hanya dapat digunakan sebagai alat blogging, tetapi juga dapat digunakan untuk laman web yang kompleks. PivotX merangkumi ciri yang serupa dengan perisian blog teratas lain seperti penyuntingan, tema dan pelanjutan yang mudah untuk penyesuaian lebih banyak, dan perlindungan anti-spam. Selain itu, anda boleh mengekalkan banyak blog dengan satu pemasangan. Anda boleh memilih sama ada anda mahu menggunakan MySQL atau pangkalan data fail rata.

Sekali lagi, sementara WordPress adalah raja perisian blogging, dan merupakan pilihan perisian saya, ingatlah ada banyak alternatif sekiranya WP bukan untuk anda dan blog anda.

Web Hosting cPanel

cPanel adalah antara muka panel kawalan hosting kegemaran saya. Selain alat blog seperti ini, anda juga mendapat akses ke banyak fungsi yang berguna untuk pemasangan perisian, e-mel, pengurusan fail, pangkalan data, statistik web, dan banyak lagi. Untuk melihat beberapa rancangan Hosting Web cPanel yang disyorkan, lihat artikel saya mengenai Web Hosting cPanel Terbaik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector