Apa yang Menjadikan Host Web yang Baik?

apa-membuat-a-baik-web-host


Pada hari yang lain, saya menghadiri sebuah persidangan di mana salah seorang penceramah, yang bekerja untuk syarikat web hosting tertentu, membuat ucapan lepas semasa pembentangannya bahawa semua hos web pada dasarnya sama (iaitu mereka semua menjalankan pelayan Dell dan HP, dan lain-lain.). Apabila saya mendengarnya, saya langsung mula bertanya-tanya bahawa jika ini berlaku, mengapa terdapat perbezaan besar dalam prestasi hosting web?

Memang benar bahawa banyak syarikat hosting menggunakan jenis peralatan, aplikasi perisian, dan antara muka pengguna yang sama. Namun, saya pasti mempunyai pengalaman yang lebih baik dengan beberapa syarikat hosting web daripada yang lain. Jadi, apa sebenarnya yang menjadikan hos web lebih baik atau lebih baik daripada yang lain? Anda mesti melihat di luar peralatan perkakasan dan aplikasi web yang telah menjadi standard dalam industri ini.

Berikut adalah beberapa pertimbangan yang perlu diingat semasa anda menilai hos web.

Pengoptimuman Kelajuan – Tidak Ada yang Mahu Menunggu!

 • Sistem Caching Proprietari
 • Rangkaian Penghantaran Kandungan
 • Teknologi Zon Kelajuan Maksimum
 • Konfigurasi Pelayan Turbo

Mari mulakan dengan kelajuan dan prestasi laman web. Dan ya, hos web anda dapat membuat perbezaan dalam seberapa cepat laman web anda dimuat. Walaupun semua syarikat hosting web mungkin mengaku menyediakan laman web cepat, anda harus melihat di luar spesifikasi perkakasan pelayan dan melihat teknologi dan konfigurasi tambahan apa yang disertakan.

Sebagai contoh, sistem cache proprietari benar-benar dapat membuat perbezaan dalam masa memuatkan laman web — kerana data laman web anda tidak perlu diambil dari cakera keras pelayan setiap kali. Dengan rangkaian penghantaran kandungan (atau CDN), data anda dapat diedarkan ke pelayan yang berlainan di seluruh dunia. Oleh itu, apabila pengguna mengunjungi laman web anda, pelayan yang paling dekat dengan lokasi mereka dapat memberikan kandungannya.

Beberapa hos web akan memberikan ciri tambahan seperti teknologi rangkaian khas atau konfigurasi pelayan premium yang juga dapat meningkatkan kelajuan laman web anda.

Sokongan Pelanggan – Cepat atau lambat Anda akan Memerlukannya

 • Sokongan Telefon, E-mel dan Sembang 24/7
 • Masa Respons dan Penyelesaian yang pantas
 • Ejen Sokongan yang Terlatih

Bahagian lain yang sangat penting dari hos web yang baik adalah sokongan pelanggan mereka. Sama ada anda seorang pemula yang lengkap atau pro web berpengalaman, kadangkala anda memerlukan sedikit bantuan dari bahagian sokongan syarikat hosting web anda. Sentiasa pastikan terdapat banyak jalan di mana anda boleh mendapatkan bantuan (telefon, sembang, e-mel). Dan, saya sangat mengesyorkan anda menguji bahagian sokongan host web sebelum anda mendaftar untuk hosting mereka. Siapkan banyak soalan dan hubungi mereka melalui sembang atau telefon. Anda akan dapat memperoleh idea yang baik tentang bagaimana tindak balas dan pengetahuan ejen sokongan mereka.

Inovasi dan Penambahbaikan – Kita Selalu Lebih Baik

 • Ciri Teknologi Baru
 • Peningkatan Platform
 • Pengembangan Pusat Data
 • Penambahbaikan yang Disasarkan untuk Kumpulan Berbeza

Landskap hosting sentiasa berubah dan berkembang. Salah satu perkara yang saya cari ketika menilai syarikat hosting web adalah bagaimana inovatif dan bersedia meningkatkannya. Anda selalu mahu syarikat hosting anda memberikan perkhidmatan terbaik dengan teknologi terbaik yang tersedia, jadi saya terus mencari untuk melihat apakah ada penambahan atau penambahbaikan baru yang ditambahkan pada rancangan hosting web mereka. Selama bertahun-tahun, pengalaman saya adalah bahawa kualiti syarikat web hosting dapat berubah dari masa ke masa. Oleh itu, saya mahu hos web saya sentiasa berusaha untuk memperbaiki setiap masa!

Keselamatan Laman Web – Lebih Selamat daripada Maaf

 • Mitigasi DDoS
 • Pengimbasan Perisian Kerosakan
 • Keselamatan Aplikasi Pakar (Sucuri)

Keselamatan selalu penting, tetapi ia menjadi lebih penting setiap hari. Nasib baik, kebanyakan hos web melakukan pekerjaan dengan baik sekurang-kurangnya menyediakan tahap keselamatan asas. Sentiasa pastikan host web anda menawarkan pengurangan DDoS dan pengimbasan malware dengan rancangan hosting anda. Anda pasti ingin memastikan bahawa anda mempunyai ciri-ciri tersebut. Selain itu, untuk perlindungan yang lebih besar, anda boleh mencari keselamatan laman web di peringkat aplikasi. Untuk jenis keselamatan ini, cari host web yang telah bekerjasama dengan syarikat seperti Sucuri yang pakar dalam memberikan perlindungan laman web tambahan.

Sandaran Data – Perlindungan Terbaik

 • Sandaran dan Pemulihan Percuma
 • Terdapat Banyak Salinan Pemulihan

Sudah tentu perlindungan keselamatan laman web terbaik adalah dengan menyediakan satu atau lebih salinan data laman web anda yang sah sebagai sandaran. Sekurang-kurangnya, pastikan rancangan hosting web anda merangkumi sandaran harian automatik — lebih disukai secara percuma. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan anda mencari rancangan hosting yang akan memberi anda banyak salinan pemulihan yang boleh anda pilih. Sebagai contoh, beberapa hos web akan memberikan salinan sandaran selama 30 hari yang boleh anda pulihkan. Ini adalah penyelesaian yang optimum kerana salinan sandaran terkini anda mungkin tidak mempunyai keadaan data asal yang anda perlukan. Satu catatan terakhir, walaupun jenis sandaran data dan pemulihan yang disediakan oleh hos web anda, selalu ingat untuk membuat sandaran sendiri secara berkala hanya untuk berada di sisi yang lebih selamat.

Kesimpulannya

Sungguh luar biasa bagaimana beberapa hos web benar-benar membezakan diri mereka daripada yang lain. Pengalaman saya selama bertahun-tahun membuktikan kepada saya bahawa walaupun terdapat banyak persamaan antara syarikat web hosting, ada beberapa host yang terus memberikan perkhidmatan dan sokongan yang unggul. Dengan mengingat item di atas, anda akan berada di depan permainan ketika memilih host web yang baik!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map