Temu ramah dengan Maria Sparagis – DirectPayNet

Maria Sparagis


Sekiranya anda merancang untuk membina laman web e-dagang, atau anda perlu memproses pembayaran dalam talian, anda harus mengetahui pilihan anda untuk membuat akaun pedagang dan gerbang pembayaran. Maria Sparagis adalah pakar dalam mencari penyelesaian pembayaran – terutama untuk ceruk berisiko tinggi. Baru-baru ini saya bercakap dengannya tentang apa yang perlu difikirkan oleh pemilik laman web semasa melaksanakan sistem pembayaran, masa depan mata wang digital, dan bagaimana syarikatnya DirectPayNet dapat menolong penyelesaian pembayaran.

Kucing Hosting Web: Bolehkah anda memberitahu kami sedikit mengenai latar belakang anda dan bagaimana syarikat DirectPayNet anda membantu pemilik perniagaan internet dengan penjualan dalam talian mereka?

Maria Sparagis: Saya telah berada di ruang pembayaran selama sepuluh tahun. Saya sebenarnya adalah salah seorang pekerja pertama di MindGeek. Oleh itu, saya membantu mereka mengembangkan strategi pembayaran dan telah melalui semua rintangan untuk memahami mengapa kami tidak dapat mendapatkan penyedia pembayaran dan mengintegrasikan pintu masuk, dan pada dasarnya menavigasi seluruh ruang. Saya melakukannya selama kira-kira tiga tahun. Saya berpindah dari sana dan memulakan DirectPayNet hanya kerana menyedari ada peluang untuk saya menolong peniaga lain yang berada di dalam ruang – berisiko tinggi. Oleh itu, muat turun digital, tawaran diet, apa sahaja yang ada di alam itu. Oleh itu, pada dasarnya, saya membantu peniaga yang sukar mencari penyelesaian pembayaran mencari penyelesaian sama ada di dalam negeri di A.S. atau luar pesisir. Sebilangan besar peniaga mencari saya secara khusus kerana saya dapat memberi mereka petua mengenai penukaran, petua di halaman pesanan mereka (yang berfungsi), bagaimana kita dapat mengurangkan nisbah penurunan mereka, mendapatkan persetujuan yang lebih baik, dan sebagainya.

WHC: Apa yang benar-benar perlu diketahui oleh pemilik laman web jika mereka ingin memulakan laman web e-dagang atau menerima pembayaran dalam talian?

CIK: Perkara utama yang saya sampaikan kepada peniaga sebaik sahaja mereka memulakannya ialah pertama anda harus mencari penyelesaian anda sebelum anda mencari CRM dan teknologi anda, kerana penyelesaian anda untuk mencari akaun pedagang jauh lebih sukar daripada mencari penyedia teknologi untuk menyokong penyelesaian khusus itu. Apa yang berlaku ialah banyak kali pedagang bermula, mereka memilih CRM, mereka memilih semua teknologi ini dan kemudian mereka mencari penyelesaian pembayaran — tetapi tidak ada yang terintegrasi dan mereka telah menghabiskan banyak wang. Oleh itu, mereka berusaha untuk berusaha ke belakang, yang tidak masuk akal.

WHC: Adakah terdapat beberapa platform laman web yang lebih sesuai untuk menerima pembayaran dalam talian?

CIK: Saya fikir platform ini agnostik. Tidak masalah selagi reka bentuk anda bagus dan berubah. Apa yang saya rasa dapat membantu ialah banyak peniaga mula menggunakan halaman pembayaran yang dihoskan. Saya mungkin akan mengatakan jika anda mempunyai sedikit wang untuk melabur dalam merancang halaman anda sendiri dan memastikannya ada di URL anda, berbanding mengalihkan pelanggan ke tempat lain, anda mungkin lebih baik. Tetapi, memerlukan sedikit wang. Anda memerlukan sijil SSL anda. Anda perlu memastikan halaman anda dienkripsi dan sebagainya. Tetapi saya fikir ia adalah pelaburan yang bermanfaat kerana biasanya menghasilkan penukaran yang lebih tinggi untuk pelanggan.

WHC: Dalam pengalaman anda bekerja dengan penjualan laman web, adakah petua lain mengenai proses pembayaran yang boleh anda kongsi dengan khalayak kami yang dapat membantu mereka meningkatkan penjualan mereka?

CIK: Bergantung pada tempat anda berada, cuba cari penyelesaian tempatan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai banyak lalu lintas Eropah dan anda ingin mengewangkannya, anda akan selalu menukar dengan lebih baik dengan bank Eropah tempatan berbanding bank di A.S. Juga, cuba caj pelanggan dalam mata wang asli mereka. Oleh itu, jika berupa Euro atau GBP, walaupun bank anda menukarnya menjadi dolar A.S., anda lebih baik mengenakan bayaran dalam hal ini. Saya rasa dari segi lalu lintas dan halaman pesanan anda, seperti yang saya katakan adalah sangat mustahak untuk mencuba hosting sendiri.

WHC: Apa pendapat anda mengenai masa depan mata wang digital seperti Bitcoin?

CIK: Itu topik kegemaran saya. Saya telah menjadi penyokong besar dan percaya bahawa keadaan akan berubah dalam sistem kewangan. Pendapat peribadi saya ialah kita akan melihat banyak perubahan dalam ruang pembayaran kerana lebih banyak pada Blockchain daripada Bitcoin — teknologi yang membantu Bitcoin menjadi seperti sekarang. Blockchain membolehkan orang melakukan transaksi dengan segera berbanding dengan kad kredit yang mempunyai tempoh penyelesaian tiga hari. Saya rasa kerana dunia bergerak dengan cara digital seperti sekarang, orang mahukan wang mereka dengan segera. Mereka tidak mahu menunggu tiga hari. Oleh kerana orang menyedari betapa hebatnya teknologi ini, saya rasa dalam tiga hingga lima tahun akan datang kita akan melihat beberapa perubahan besar di sana.

WHC: Bolehkah anda menerangkan bagaimana proses itu berfungsi apabila seseorang menghubungi DirectPayNet untuk mendapatkan bantuan dalam mengatur proses pembayaran dalam talian?

CIK: Kami mempunyai proses pra-aplikasi yang tidak ada kewajiban kepada pedagang. Oleh itu, jika mereka ingin mengetahui apakah penyelesaiannya sesuai, mereka hanya menghubungi kami melalui alamat e-mel penjualan kami. Mereka boleh melayari laman web kami. Saya juga mempunyai halaman peribadi, MariaSparagis.com. Dan itu sebenarnya memberitahu anda sedikit tentang beberapa kemahiran saya dan sebagainya, tetapi DirectPayNet.com – kami mempunyai beberapa orang yang dapat membantu juga.

WHC: Berapa lama proses itu diperlukan sebelum seseorang dapat memproses pembayaran langsung di laman web mereka?

CIK: Itu adalah salah satu soalan kegemaran saya kerana selalu bergantung pada peniaga dan seberapa cepat mereka menyelesaikan sesuatu. Tetapi jika keadaan berjalan dengan sangat baik di mana misalnya permintaan saya untuk perubahan atau dokumentasi dilakukan dalam satu hingga dua hari, biasanya akaun A.S. domestik akan memakan masa sekitar dua minggu.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pemprosesan pembayaran dalam talian, kunjungi DirectPayNet.com.

Pastikan anda mendengar wawancara saya dengan Maria di Web Hosting Cat Podcast.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map